Suositussa piiraassa on paljon täytettä ja vähän taikinaa. Ohut kansi sivellään kermalla ja päälle ripotellaan sokeria, jolloin siitä tulee makean rapea. Täytteeksi kannattaa kuoria happamia omenoita.

Täyte:
noin 1 kg omenoita (esim. Granny Smith)
1 ¾ dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Taikina:
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Voiteluun ja pinnalle:
kuohukermaa
sokeria

Tee ensin täyte. Kuori omenat (noin 7 kpl) ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon. Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen paloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan pohjan sekä reilusti reunat (halkaisija 23–24 cm). Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi. Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni. Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja. Pane omenapiirakka 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.