3 leipää

1 litra piimää
75 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun siirappia ja vettä

Lämmitä piimä varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1,5 tuntia liinan alla.

Voitele kolme 1,5 litran vetoista pitkänmallista ja korkeareunaista foliovuokaa. Jaa taikina vuokiin.

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Leipä säilyy hyvänä ainakin parisen viikkoa ja sen voi mainiosti pakastaakin